logó Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás gyorsan, olcsón Budapesten.

Duguláselhárítás buktatói


Nem mindig rutinfeladat a duguláselhárítás

A duguláselhárítás a legtöbb esetben rutinfeladat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a szakembernek is minden tudására és tapasztalatára szüksége van ahhoz, hogy siker koronázza az erőfeszítését. Nézzük meg, melyek ezek a szituációk. Milyen esetekben számíthat az ügyfél elhúzódó duguláselhárításra? Melyek azok az esetek, amikor még bontásra is szükség lehet?
WC pumpa

Amikor WC nem mozdul…

Sajnos nem ritka, hogy a vízszerelők, a burkolók betonozással rögzítik a WC-t. Ez azért nem szerencsés mert szinte minden dugulás esetén a WC csészét fel kell szedni. Ha pedig ezt betonozással lett rögzítve, bontani kell. Persze nem ez az első teendőnk, amikor szembesülünk a problémával. Ha lehet, megpróbáljuk a WC elmozdítása nélkül megszüntetni a dugulást. Viszont, amennyiben ez nem vezet eredményre, nincs más választás, mint elmozdítani a WC-t. Ha a WC csavarral és oldható sziloplaszttal lett rögzítve, ilyen gond nincs. Vagyis nem kell vésni, nem darabokban fog feljönni a WC és a burkolat. De még a betonozásnál is van rosszabb. Amikor még körbe is csempézik a WC-t, rendkívül kicsi az esély arra, hogy egyben sikerül felszedni azt. Szóval ha esetleg még a felújítás, a WC beszerelése előtt vagyunk, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az oldható kötéssel legyen rögzítve. Egyébként egy későbbi dugulásnál, sokkal nehezebb lesz elhárítani a problémát. Illetve a kár is jóval nagyobb lesz. WC duguláselhárítás

Hasonlóan feladja a leckét az is, ha mosogató vezetéke az emésztőbe lett kivezetve

A duguláselhárítás ebben az esetben is rendkívül komplikált. Sajnos egyes vízvezeték szerelők azt gondolják, jót tesznek azzal, hogy a mosogató lefolyót egyből az emésztőbe vezetik. Ez téves elgondolás. Az ugyanis az ideális, ha a WC alá van bekötve. Így ugyanis annak öblítő vize is hígítja a mosogatóból lefolyó zsíros, mosószeres szennyvizet. Ha rendszer nem így van kialakítva, nagyobb eséllyel képződik dugulás. Vagyis esélyes, hogy minden igyekezetünk ellenére, viszonylag rendszeresen szükségünk lesz duguláselhárítással foglalkozó szakember segítségére. Mindezek még azonban még fokozhatók. Ha mondjuk a 50-60 milliméteresnél nagyobb, 110 milliméter átmérőjű a lefolyóvezeték, akár végzetes dugulás is kialakulhat. Igaz, nagyobb átmérőnél később képződik dugulás. Viszont, ha egy ekkora cső eldugul, szakember legyen a talpán, aki könnyedén megszünteti a dugót. Persze megoldás ilyenkor is van. Általában az sikerre vezet, ha WOMA-val, azaz magasnyomású mosóval kívülről kezdünk tisztítani. Be lehet vetni továbbá duguláselháríó gépet is, de az kétségtelen, hogy nem egyszerű megszüntetni a hibát. Esetenként akár tíz kilónál is több zsíros, mosószeres lerakódást is kimosunk a lefolyóhálózatból.

Komplikált a duguláselhárítás, ha a bűzelzáró a falba van építve

Azt nem vitatjuk, hogy a mosógépeknél szükség van bűzelzáróra. Egyébként a szennyvíz kivezetőből visszaáramló szagok bejutnának a mosógép belsejébe. Vagyis a ruhák sem lennének kifejezetten jó illatúak. Ezzel nincs is gond. Csak az esetek többségében a bűzelzáró szifon nincs szakszerűen beépítve. Ami általában nem a vízvezetékszerelőnek a hibája. Sokkal inkább a burkoló felelőssége. Egyszerűen ugyanis bevakolják, becsempézik, így ha gond van, csak bontással lehet hozzáférni. És sajnos a dugulásra itt nagy az esély. A mosószer, a mosás során fennmaradt ruhafoszlányok képesek ebben lerakódni. Vagyis időközönként nem árt tisztítani. Ebben a bűzelzáróban egyébként egy gumigolyó található, ami kipumpálásnál kinyit, ha nincs használatban a mosógép, zárt állapotban van. Szagelzárók házi karbantartása

Az akril zuhanytálca - a duguláselhárítással foglalkozó szakember rémálma

Talán ezzel az érzéssel nem vagyunk egyedül. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy az akril zuhanytálcáknál kialakult dugulás elhárítására nem vállalkozunk. Csupán csak azt, hogy ilyen esetekben a türelemre és a rutinra nagy szükség van. A probléma ezekben az esetekben az, hogy a zuhanytálca lefolyócsöve egy flexibilis cső, aminek bordás a belső kialakítása. Ezáltal a szennyeződés sokkal könnyebben megtapad rajta. Ezzel azonban még lehetne is mit kezdeni. Viszont sajnos ezeknek a csöveknek kifejezetten vékony a fala. Vagyis duguláselhárító gépet nem célszerű használni. Egyébként könnyedén kilyukadhat a cső. Úgyhogy maradnak a finomabb módszerek. Vagy az egész rendszer szétszedése. Ami bizony nem kevés rumlival jár. A költségekről nem is beszélve. Szóval most már érti, hogy miért írtuk azt: az akril zuhanytálcáknál kialakult duguláselhárítás esetén szükség van a tapasztalatra.

Hasonlóképpen jól jön a több évtizedes szakmai tudás, amikor kézmosó lefolyóvezetéke dugul el a kis átmérő miatt.

Az esetek többségében ezek a lefolyók 32-es csővel szereltek. Ami elfogadható. Viszont ha nincs rendszeresen tisztítva a rendszer, rendkívül könnyen eldugul. A szappanmaradvány, a vízkő együtt könnyen okoz dugulást. Főleg az elöregedett hálózatokban, lakótelepi lakásoknál. Ha pedig kialakul a dugulás, nagy valószínűséggel masszívabb lesz, mint más rendszerekben. Főleg ha a tulajdonos még granulátummal is próbált tisztítani. Ez ugyanis ilyen esetekben már csak ront a helyzeten. A keskeny csőben nagyon könnyen alakul ki olyan elzáródás, amin csak szakember segíthet. Vagy még ő sem. Sokszor ugyanis hiába vetünk be mindenféle professzionális gépet, vékony ipari spirálókat, a kővé alakul duguláson nem tudunk utat törni. Azt javasoljuk tehát, hogy ha már észleli a problémát. Vagyis nehezebben csordogál le a víz, szóljon szakembernek. Hagyja a házi módszereket és szilárd halmazállapotú lefolyótisztítókat.

Duguláselhárítás és a beépített fürdőkád

Az sem egy egyszerű helyzet, amikor a fürdőkád szerelőnyílása teljesen be van építve. Sajnos ez is megesik. Ha pedig ez olyan fürdőszobában van így, ahol masszív dugulás alakult ki, fel van adva a lecke. Ilyenkor elvileg fel kellene vágni a kád oldalát. Ezt azonban - érthető módon - a tulajdonosok többsége nem tartja kifejezetten jó ötletnek. Persze ezt csak a végső esetben javasoljuk. Szerencsére a negyven év tapasztalat azért jól jön ilyenkor. No meg a professzionális felszerelés. Ön egyébként annyit tud tenni a siker érdekében, hogy a dugulás kialakulásakor nem használ szilárd duguláselhárító granulátumot. Ha ugyanis a szifonba ez a szappanos, vízköves, hajszálakkal teli szennyeződéssel együtt köt be, jóval kisebb az esély a bontás nélküli sikerre. Fürdőkád duguláselhárítás

A darálós WC-vel sem sokkal könnyebb a dolgunk

Pláne, ha a darálóba nem oda illő dolgok kerülnek. A WC működési elve nagyon egyszerű. A rendszerbe kerülő szennyeződést összedarálja így akár kisebb átmérőjű csőrendszeren is tud távozni a szennyvíz. Optimális esetben. Viszont ha nem a WC-be való dolgok kerülnek a lefolyóba, gond van. A rendszer eldugul, a daráló megáll és jöhetünk mi. A darálóba újra lelket lehelni pedig nem könnyű. Persze a feladat nem megoldhatatlan, de kell hozzá a szakértelem. Padlóösszefolyó áldás

Ne feledjük továbbá, hogy nem csak a lakáson belül, a külső vezetékekben is alakulhat ki duguláshoz hasonló probléma.

Amikor elfagy a csatorna rendszer, az bizony komoly gond. Mikor fordulhat ez elő?
  • Sokáig, hosszan tart a fagyos tél
  • A lefolyócsövek 80 centiméter felett, a fagyhatár felett futnak
  • Nincs rendszeresen használva a hálózat
  • Vízzsák alakul ki a vezetékben
  • Benövi a gyökérzet a csatornát
  • Szabadon futnak a jéghideg pincében a csövek
A felsoroltak mindegyike önmagában is vezethet fagyáshoz. De előfordul az is, hogy egyszerre több is megvalósul. Ez már komoly kihívást jelent a duguláselhárítással foglalkozó szakembernek.

Az elfagyott csatornarendszer kiolvasztása nem egyszerű. Már amennyiben van erre mód. Ha melegíteni nem lehet, jön a jégvágófej. Vagy a magasnyomású WOMA.

Önnél is hasonló probléma alakult ki. Duguláselhárító szakemberre lenne szüksége? Budapesten, Pest megyében hívjon minket! Akár sürgősségi duguláselhárítást is vállalunk.

Hívjon minket! +36 30 949 2052

Gebe logó
A Gebe Kft. duguláselhárító gyors szolgálata ilyen esetekben hívható akár hétvégén és ünnepnapokon is.

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

WC pumpa
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-12-13 06:17:10