logó Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás gyorsan, olcsón Budapesten.

Duguláselhárítási praktikák


Házi praktikák duguláshoz

Házi praktikák, amikkel elhárítható a lefolyó dugulása

De mielőtt rátérnénk erre, mindenképpen el kell mondanunk, hogy ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre, a duguláselhárítás praktikáinak alkalmazására is kisebb eséllyel lesz szükség. Gondoskodni kell például a szennyezőanyagok szűréséről. Ami nem is igényel különösebb energiabefektetést. Elég, ha vásárolunk minden lefolyóhoz szennyszűrőt. Sokan csak a mosogatónál használják ezeket, pedig a kád és a mosdó lefolyója is ugyanúgy eldugulhat a szennyeződésektől. Természetesen a szűrőket azért üríteni kell, de talán ez nem olyan nagy fáradtság a dugulás megelőzése érdekében.

Persze a szűrők sem óvják meg minden szennyeződéstől a lefolyót

A nagyobb méretű hulladékok a szűrőn ugyan fennakadnak, de a szőrszálak, a hajszálak, a kisebb konyhai zsíros maradékok sajnos átjutnak rajta. Amik aztán az elvezető csövek íveiben lerakódhatnak, ezáltal csökkentik a szennyvíz lefolyásának a sebességét. Súlyosabb esetben pedig dugulást is kiválthatnak. Amitől persze nem kell egyből megrémülni. Az apróbb eltömődések erős sugarú forró vízzel megszüntethetőek. Ha túlságosan makacsnak tűnik a dugó, zsíroldószeres fellazítással is próbálkozhatunk.

De ezt nem csak akkor érdemes megtenni, amikor már észleljük, hogy gond van. Félévente ajánlatos átmosni a lefolyóval együtt a túlfolyót is. Ez utóbbit is ugyanúgy tisztítsuk, mint a lefolyót. Az erős, forró vizes vízsugár általában beválik. A legalkalmasabb eszköz pedig a flexibilis kézi zuhany csöve, amit könnyedén a csapra erősíthetünk. És ha már lefolyótisztítás, a fürdőszoba padlóösszefolyóját se felejtsük el időnként átmosni. Gyakran ezekben is komoly mennyiségű szennyeződés gyűlik össze. Ezt a leghatékonyabban úgy moshatjuk át, ha előbb lefolyótisztítót öntünk a lefolyóba, majd ezután alkalmazzuk a forróvizes praktikát.

Mi van, ha mindezek ellenére sem távozik úgy a szennyvíz a lefolyóból, ahogy annak kéne?

Megpróbálhatjuk az úgynevezett zsírfogó szifont is átmostni. Amit egyébként évente szintén ajánlatos megtisztítani. Ez nem igényel különösebb szaktudást. A búra lecsavarása után egyszerűen kimosható a benne összegyűlt szennyeződés. Ha nincs búra, akkor van U-alakú bűzelzáró. Ebben az esetben ezt kell kitisztítani. Illetve ajánlatos a becsatlakozó szennyvízvezeték szakaszát is átöblíteni forró vízzel.

Ha a forró víz és a lefolyótisztító tette a dolgát, jöhet a pumpa...
WC pumpa

A WC-pumpával ugyanis már könnyedén megmozdítható a fellazított szennyvízdugó.

De mi a helyzet a WC-kkel? Az itt keletkezett dugulás is megszüntethető a forró vizes módszerrel?

Ott is hasonló módszert érdemes alkalmazni. Maximum a vízsugár helyett vödörrel öntsünk forró vizet a lefolyóba. Lehetőleg úgy, hogy annak legyen súlya. Lendülettel zúduljon a víz a lefolyóba. Ezután még zsíroldószert is öntsünk bele és hagyjuk, hogy legalább fél órán át tegye a dolgát. Majd jöhet ebben az esetben is a WC-pumpa.

Ha ez a módszer nem segít, még a vegyszeres előlazítással is lehet próbálkozni. Majd megint pumpálni. Amennyiben ez se vezetett sikerre, házi csőgörénnyel is megpróbálhatjuk a dugulás fellazítását. Ez már valamivel komplikáltabb művelet, de szakértelem nélkül is kivitelezhető. Arra azonban figyeljünk, hogy csőgörény használata esetén a művelet után is szükséges a lefolyó forró vizes öblítése.

Mit tehetünk még?

A leghatásosabb módszer persze az, ha már a megelőzésre odafigyelünk, és nem öntünk semmilyen ételmaradékot, konyhai hulladékot a WC-kagylóba. Főleg nem zsíros darabokat. De ha mégis dugulás keletkezett és a fenti módszerek nem segítenek, bizonyos szerek kombinációjának lefolyóba öntésével is megpróbálkozhatunk. Egy liter Cola, pontosabban az abban lévő foszforsav szokott csodát tenni. De megpróbálhatjuk a három evőkanál trisó és egy csésze forró víz keverékét is. Egyesek sikerrel alkalmazzák a 2 tasak sütőpor és 1 pohár forró víz kombinációt, továbbá a 2-3 deciliter forró vízbe tett 3 evőkanál szódabikarbóna elegyet is. Segíthet még a lúgkő, azaz a nátrium-hidroxid forró víz páros is. Amennyiben ezekkel a módszerekkel megpróbálkozik, előtte gumikesztyűt feltétlenül húzzon. A “szereket” a lefolyóba öntés után 1-2 óráig hagyjuk dolgozni, majd - ahogy azt már fent is javasoltuk - kezdjünk el pumpálni a WC-pumpával.

Amennyiben nem szívsen kevernénk magunk lefolyótisztítót, természetesen a boltban is vehetünk megfelelőt. Amik közül egyébként a gél állagúak hatásosabbak. Ezek persze szintén nem hatnak egyből, pár órát mindegyiknél hagyni kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Sőt, van, hogy egy éjszaka is kell ezeknek, hogy igazán hatékonyak legyenek. Ha ezt az időt kivártuk, ne feledjük a forró vizes öblítést.

Összegezve: a dugulás megelőzésére áldozni kell. Ha máshogy nem, legalább egy szűrőt szerezzünk be a lefolyókhoz. De igazán biztosak akkor lehetünk a dolgunkban, ha havonta, maximum félévente forró vízzel is átöblítjük a kritikus pontokat. Ha pedig mégis eldugult a lefolyó, nehezen megy le a szennyvíz, a forróvíz, a házi vagy vásárolt lefolyótisztítószer, valamint a WC-pumpa használatával nagy eséllyel szüntethetjük meg a dugulást. Vagy, ha nagyon makacs szennyeződésről van szó, a házi csőgörénnyel.

Ha így sem sikerülne teljesen megtisztítani a lefolyót, hívjunk szakembert! Budapesten, Pest megyében akár minket is kereshet. Amennyiben a lefolyótisztításban, a duguláselhárításban lenne szüksége segítségre, hívjon minket!

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek vízkőtelenítését és duguláselhárítását.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

WC pumpa
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-06-06 15:19:03

Duguláselhárítás házilag

A vízsugaras, a csőgörényes és a takarítógépes duguláselhárításhoz nem kell feltétlenül szakember után nézni.
Duguláselhárítás házilag részletesen...

Duguláselhárítás ötletek

Duguláselhárítás házilag: Menjünk sorjában, nézzük, milyen házi praktikák vethetők be a duguláselhárítás érdekében.
Duguláselhárítás ötletek részletesen...

Nem csak Szuez szifon

A padlóösszefolyókat vízsugaras vagy spirálos módszerrel szabadíthatjuk meg a szennyeződéstől.
Nem csak Szuez szifon részletesen...

Sürgősségi duguláselhárítás

Sürgősségi duguláselhárítás bontás nélkül - Ha már a házi praktikák nem segítenek.
Sürgősségi duguláselhárítás részletesen...