logó Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás gyorsan, olcsón Budapesten.

Nem csak Szuez szifon


Nem csak a Szuez szifon tisztítás

Duguláselhárítás házilag - Nem csak a Szuez szifon kitisztítására van megoldás

Tudta, hogy a Szuez nem csak egy város, egy öböl és egy csatorna elnevezése? Nem bizony. A Szuez ott van nagyon sok háztartásban, talán az ön otthonában is, csak még nem hallott róla. A Szuez ugyanis egy szifonfajta, ami egy régebbi elnevezést takar. Újabban padlóösszefolyónak hívják. Így talán már ismerős a szerkezet. Arról a szifonfajtáról van szó, amivel lehetővé teszik a fürdőszobában vagy más „vizes” helyiségekben a szennyvíz egy egységben történő összegyűjtését, illetve további elvezetését. Hát ilyen egyszerű. Nem úgy ennek a szerkezetnek a tisztítása, duguláselhárítása.

A padlóösszefolyókat vízsugaras vagy spirálos módszerrel szabadíthatjuk meg a szennyeződéstől

A padlóösszefolyó vagy Szuez szifon nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen két-három helyről – kád, mosdó, zuhanyzó, mosogatógép lefolyó – érkező szennyvíz összegyűjtéséért és továbbításáért felelős. Ezért aztán sok szennyeződést szűr ki, ami duguláshoz vezethet. Időnként tehát ki kell tisztítani, meg kell szabadítani az összegyűlt szennyeződésektől.

Ha a padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel vagy tisztító dugóval, és az könnyen eltávolítható, akkor kétféle házilagos dugulás elhárító módszerrel is próbálkozhatunk: a vízsugaras mosatással és a spirálos tisztítással. A vízsugaras módszer feltétele, hogy elég hosszú legyen a tusoló cső, elérjen az összefolyóig. Ha ez nem megoldható, használhatunk slagot is, amit valahová csatlakoztatni tudunk. https://www.dugulaselharitas-budapest.hu/?f0=WC_dugulaselharitas
A spirálos, más néven csőgörényes módszer alkalmazásakor pedig bejuttatjuk a spirált a tisztító nyíláson keresztül a padlóösszefolyóba. Általában 1-2 méteren belül szokott előfordulni a dugulás, amit a különféle szennyeződések, rendszerint hajcsomók vagy mosakodó és tisztítószerek maradványai okoznak.

Kóla, trisó, ecet, szódabikarbóna, sütőpor, lúgkő és forró víz - ezek a szerek csodát tehetnek a dugulás megszüntetésében

A dugulások megszüntetésére rengeteg házi praktika létezik, érdemes ezeket sorra venni. Az első és a legegyszerűbb, ha a háztartásban fellelhető szerekkel próbálkozunk, ugyanis a lefolyó tisztítónak nevezett, boltban is kapható készítmények a tapasztalatok szerint inkább csak a megelőzésre, nem pedig a már meglévő duguláselhárítására alkalmasak.
 • Öntsünk például egy liternyi kólát az eldugult lefolyóba, majd dugaszoljuk be a nyílást, és várjunk. A kólában lévő foszforsav eredményes lehet a dugulás megszüntetéséhez.
 • A trisó és forró víz keveréke (3 evőkanál trisó és 1 pohár forró víz) ugyancsak hatásos szokott lenni
 • Próbálkozhatunk ecet és forró víz (3 deci ecet, 1 pohár forró víz) elegyével is
 • A szódabikarbóna-ecet-forró víz (3 evőkanál szódabikarbóna, 1 pohár ecet, 2 pohár forró víz) kombináció is sokféle dugulás megszüntetésére alkalmas
 • Vagy öntsünk sütőport és ecetet (2 tasak sütőpor, 1 pohár ecet,1 pohár forró víz) a lefolyóba, ha eredményt akarunk elérni
 • A lúgkő (nátrium-hidroxid) és a forró víz együtt ugyancsak csodákra képes
Arra azonban kényesen ügyeljünk, hogy ezeknek a szereknek a használata közben viseljünk kesztyűt, szellőztessünk, és tegyünk meg minden szükséges óvintézkedést, nehogy a maró anyagok kárt tegyenek bennünk. Mosogató duguláselhárítás
Használhatunk persze bolti lefolyó tisztító szereket is a duguláselhárítására. Jobbak a gél állapotúak, mint a tisztán folyékony szerek. Ezeket érdemes hosszabb időre, akár egy teljes éjszakára a lefolyóban hagyni, ha eredményt szeretnénk elérni velük. És ami még fontos: soha nem keverjük a vegyszereket, mert egyrészt azok kiolthatják egymás hatását, másrészt mérgezést okozhatnak.

Ezekkel az eszközökkel komoly esélye van arra, hogy megszüntesse a dugót a lefolyóban

És most lássuk a házi duguláselhárítás során bevethető egyéb eszközöket, amiket a padlóösszefolyók tisztítása kapcsán részben már megemlítettünk.
 • Vezessünk slagot a csőbe, majd víznyomással próbáljuk meg megszüntetni a dugót. Sok helyen van arra lehetőség, hogy a mosogató alatt elhelyezkedő sarokcsapból nyerjünk vizet, de ha ez nem jön össze, akkor akár az udvari csapot is igénybe vehetjük, ha elég hosszú a gumicsövünk. A víznyomás előtt azonban a csőszájnál valamiféle ruhadarabbal hermetikusan zárjuk le a lefolyó és a slag találkozását, hogy a nyomás teljes erejével tudja kifejteni a hatását.
 • Próbálkozhatunk spirállal, azaz csőgörénnyel is. Ez az eszköz a legtöbb barkácsboltban beszerezhető. Legjobb a nyolc milliméter átmérőjű és a dobba szerelt változat. Ha ilyet nem tudunk vásárolni, előfordulhat, hogy két emberre lesz szükség a csőgörény mozgatásához.
 • Alkalmazhatunk még gépesített szívást is, ha van vizes takarítógépünk. Állítsuk a készüléket vízfelszívó üzemmódba, és a tartály mindenképpen legyen üres. A csövet úgy csatlakoztassuk a lefolyó cső fali kiállásához, hogy hermetikus legyen a kapcsolat, kihasználva a berendezés maximális szívó erejét. Ha a dugulás nincs túl messze a csőhálózatban, akkor egy pillanat alatt a tartályban lesz a dugulást okozó szennyeződés. Ha messzebb van a dugulás, akkor az érintett csőszakaszban álló vízmennyiséget is kiszívja a gép, tehát többször is üríteni kell a tartályát.
 • Hajlítható, ugyanakkor kellően edzett huzalt és csipeszt is bevethetünk, főleg a beépített kádak lefolyóinak duguláselhárításához. Ilyenkor ügyeljünk a szűrő, a szifon épségére, mert ha például a tömítés elmozdul, nagyobb lesz a kárunk, mint a sikerünk.
 • WC-pumpával óvatosan meg is pumpálhatjuk a rendszert, hiszen az így keletkezett vákuum alkalmas arra, hogy legalább kimozdítsa vagy fellazítsa a dugót a lefolyóban. Utána jöhet egy erős vízsugár, hogy ki is mosassuk onnan a dugulást okozó szennyeződéseket.
WC pumpa

Néhány tipp arra, hogyan előzzük meg a gyakori dugulást a konyhai mosogatónál

Azt ugye nem nehéz belátni, hogy a háztartásokban a leggyakrabban a mosogatóban alakul ki dugulás. A szifonba és a lefolyóba bejutott ételmaradékok, a túlzott mosogatószer használat okozza zömmel ezeket a problémákat. Mihez lehet kezdeni?

Itt is próbálkozhatunk házilagos megoldással. Először is ellenőrizzük a mosogatótálca lefolyócsonkját egy hosszú pálca segítségével. Azt kell kideríteni, hogy átjárható-e a leeresztő cső. Aztán győződjünk meg a többi cső és a szifon átjárhatóságáról is. Amennyiben nem szűnik meg a dugulás, a szifon kitisztítása következik, ami némi kézügyességgel rendelkező személyeknek nem olyan bonyolult feladat. Dugulás megelőzése
Mi a záloga annak, hogy ne vagy csak ritkán alakuljon ki dugulás a mosogatóban?
 • Bőséges meleg víz használata ajánlott
 • Csak a szükséges mennyiségű mosogatószert használjuk
 • Rendszeresen folyékony gépi mosogatószert öntsünk a mosogatógépbe
 • Ételmaradéknak és a zsíros szennyeződések nem a lefolyóban, hanem a kukában a helye
Amennyiben egyik módszer se vezetett eredményre, azaz nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert. Hívjon minket! (Gebe László +36 30 949 2052) Negyven éves szakmai tapasztalattal és korszerű felszereléssel indulunk munkába, ha duguláselhárítás a feladat Budapesten és Pest megyében.

Tudjon meg a duguláselhárításról még többet itt: A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek vízkőtelenítését és duguláselhárítását.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat
További hasznos információk: Gebemester

WC pumpa
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-21 16:28:33