logó Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás gyorsan, olcsón Budapesten.

Duguláselhárítás ötletek


Részletesen mutatjuk

Duguláselhárítás házilag - Részletesen mutatjuk a teendőket

Sokkal kifizetődőbb a megelőzésre áldozni, mint a kialakuló probléma orvoslására. Ez egy általános érvényű szabály. Így a duguláselhárítás témakörére is egyértelműen alkalmazható. Egészen konkrétan: ha odafigyelünk arra, hogy mi kerül a lefolyóba, illetve áldozunk a rendszeres karbantartásra, nagy baj nem lehet. Legfeljebb csak olyan dugulás alakulhat ki, amit még a házi módszerekkel is könnyedén elháríthatunk. És itt most a tényleg házi duguláselhárításra gondolunk. Ugyanis nem feltétlenül szükséges drága duguláselhárító szereket boltban vásárolni. Nagyon jól használhatók az általában minden háztartásban megtalálható szerek elegye. Sőt, olykor még egy jó adag forró víz is segít. Lefolyó duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás házilag: Menjünk sorjában, nézzük, milyen házi praktikák vethetők be a duguláselhárítás érdekében

Mosogató duguláselhárítás

Kezdjük a mosogató szifon tisztítással. Talán ez az egyik legkritikusabb pontja a lakásnak. Legalábbis duguláselhárítás szempontjából. Úgyhogy kicsit részletesebben is mutatjuk, mi a teendő akkor, ha nem úgy folyik le a víz a mosogató tálcából, ahogy kellene. Az első lépés tehát: egy hosszú pálcával nézzük meg, hogy átjárható-e lefolyócsonk, a leeresztő cső. Ugyanezt az ellenőrzést tegyük meg a többi csőnél, a szifonnál is. Ha dugulást észlelünk, szereljük szét a szifont. Igyekezzünk azt szakszerűen áttisztítani. Tömítésekre figyeljen!

De hogyan lehet szakszerűen megtisztítani egy mosogatószifont?

Mondjuk forró vízzel, ecettel, kólával, szódabikarbónával vagy sütőporral. Persze nem mindegy mit mivel keverünk, de az kétségtelen, hogy ezek a legtöbb háztartásban megtalálható szerek hatékonyan alkalmazhatók a duguláselhárításban. Nézzük kicsit konkrétabban!
  • Duguláselhárítás kólával - öntsünk egy liter kólát a lefolyóba, majd tegyük a helyére a dugót és várjunk. A kólában lévő foszforsav elkezd dolgozni és fellazítja a dugót.
  • Duguláselhárítás házilag trisóval - három evőkanál trisót egy bögre forró vízzel keverjünk össze és ezt öntsük a lefolyóba.
  • Duguláselhárítás házilag ecettel - három deciliter ecet plusz egy bögre forró víz. Ez a recept. Az így készült elegy is remekül alkalmazható duguláselhárítás során.
  • Duguláselhárítás házilag szódabikarbónával - ha makacsabb a dugulás, a házi lefolyótisztító kikeveréséhez az egy bögre ecet és a két bögre forró víz mellé három evőkanál szódabikarbónát is tegyünk.
  • Duguláselhárítás házilag sütőporral - az egy bögre ecethez, az egy bögre forró vízhez két tasak sütőport is adhatunk. Ez is hatékony duguláselhárító keverék.
  • Duguláselhárítás házilag lúgkővel - azaz nátrium-hidroxiddal. Ehhez csak forró vizet kell adni és már meg is szűnik a dugulás. Viszont ha ezzel a módszerrel próbálkozik, kesztyűt húzzon és a helyiség szellőztetésére is figyeljen oda.
Szagelzásó karbantartás

Mennyi idő kell, amíg a ház lefolyótisztítók kifejtik a hatásukat?

Egy-két óra mindenképpen. Ha kivártuk a szükséges időt, kezdjünk el óvatosan pumpálni. Lehetőleg ezt úgy tegyük meg, hogy az eszközünk fejét ellepi a víz. Apróság, de sokat segít.

Az esetek többségében a felsorolt szerek és a “pumpás rásegítés” eredményre vezet.

Ha nem szeretnénk otthoni szereket keverni, milyen lefolyótisztítókat keressünk a boltban?

Néhány márka, amiben megbízhat: Dr. Magic, Mr. Muscle, Búvár, Szavo, Kék csoda, Tiret, Szi-Ti. A lefolyótisztítókból kaphatók granulátum és gél állagú verziók is. Mi inkább ez utóbbit ajánljuk. Ezeket egyébként úgy célszerű használni, hogy éjszakára a lefolyóba öntjük, majd reggel rázúdítunk egy lábas forró vizet. És nem véletlenül használtuk a zúdítani szót. Nagyon sokat számít ugyanis az is, hogy milyen erővel éri a dugulást a víz.

Fontos, hogy a vegyszereket sosem keverjük!

Mit tegyünk, ha se a házi se a bolti lefolyótisztítók használata nem vezetett sikerre?

Duguláselhárítás házilag slaggal - Makacs dugulás esetén vezessük a slagot a csőbe, nyissuk meg a vizet és a nyomás tenni fogja a dolgát. Vizet a sarokcsapból nyerhetünk, de az is megoldás, ha azt távolabbról vezetjük a helyiségbe. Siker érdekében azonban még egy dologra szükség van. Miután a slagot bedugtuk a lefolyóba, ez utóbbinak a száját hermetikusan zárjuk le - mondjuk egy törölközővel. Így a víz teljes erővel tud nyomást kifejteni, ezáltal nagyobb eséllyel nyomja szét a dugót is. Duguláselhárítás Budapesten

Aztán ott van még a spirálos módszer is. Igaz, ehhez némi plusz eszközbeszerzésre lesz szükség. A barkácsáruházakban pár ezer forintért vehetünk házi duguláselhárító készletet. Ami természetesen - ismertebb nevén - tartalmaz csőgörényt. Sajnos a duguláselhárító szettek közül sem mindegy milyet veszünk. Törekedjünk minőségi eszközt vásárolni és lehetőleg ne 3 milliméter átmérőjűt válasszunk. Legalább 8 milliméteres legyen a csőgörény. Ha megvan a felszerelés, már csak egy plusz kollégára van szükség. A spirálos duguláselhárítás ugyanis kétemberes munka. Amikor ugyanis a csőgörény eléri a dugulást, elkezd tekeredni. Persze, ha dobra tekert spirált vettünk, ez a probléma nem áll fenn. Viszont ilyen szett ritkán kapható. Szóval nagy valószínűséggel plusz segítségre önnek is szüksége lesz, hiszen csak klasszikus csőgörénnyel tud próbálkozni.

Extra tipp: ha van vizes takarítógépünk, megpróbálhatjuk azzal is kiszívni, fellazítani a dugót. Ehhez természetesen ki kell üríteni a tartályt, vízfelszívó üzemmódba kell állítani és spricni nélkül a csőre kell helyezni. Lehetőleg úgy, hogy a lefolyócsövet hermetikusan zárjuk. Ha szerencsénk van és a dugulás nincs túl mélyen, hamar kiszívja a gép. Amennyiben távolabbi a dugulás, a takarítógép tartályának többszöri ürítésére lehet szükség. Az eldugult csőhálózatban ugyanis nem kevés álló víz szokott maradni. Mosogató duguláselhárítása

Csak egy szimpla drót és egy csipesz is segíthet.

Lefolyó duguláselhárítás

Legalábbis a fürdőszobai lefolyóknál. Ezekkel az eszközökkel ugyanis megnézhetjük, hogy a lefolyócsonkban nincs-e hajcsomó. Ha van, a segítségükkel könnyedén “elcsíphetjük”. Persze a pumpa a fürdőben is jól jön, illetve nem árt a tusoló zuhanyfejével erős vízsugárral is “megnyomatni” a lefolyót. Amikor ezt tesszük, a túlfolyót szivaccsal, törölközővel zárjuk hermetikusan.

Mi van akkor, ha a padlóösszefolyónál van szükség duguláselhárításra?

Először is ki kell takarítanunk. Mind a bűzelzáró könyököt, mind a becsatlakozásokat ki kell tisztítani. Ha a padlóösszefolyónak van tisztító dugója, azt távolítsuk el és próbáljuk meg vízsugárral szétnyomni a dugót. Persze ugyanígy a spirálos módszert is bevethetjük. Általában egyébként azzal lehet számolni, hogy a dugulás 1-2 méteren belül van. Ami a fürdő esetében az esetek többségében hajcsomóból és összeállt, vízköves tisztítószerből áll. Mosdó duguláselhárítása

A zuhany dugulásakor hasonló megoldás vezethet sikerre, mint a padlóösszefolyónál. Már amennyiben nem a zuhanytálca alatti flexibilis csövön keresztül távozik a víz. Ez utóbbi esetben nagyon óvatosan kell szerelni, mert ezek a csövek rendkívül sérülékenyek. Fontos, hogy a lefolyócsonkot semmiképpen ne szereljük szét. Ez ugyanis nem fog segíteni a duguláselhárításban.
WC pumpa
Végül térjünk át a WC duguláselhárítására

WC duguláselhárítás

Nem igazán részletezzük a dolgot, ugyanis a fent leírt módszerek mindegyik alkalmazható itt is. Főleg a pumpás megoldás. De ugyanúgy működhetnek a házi lefolyótisztítók, illetve az erőteljes forró vizes öblítés. A csőgörényről nem is beszélve. Ha már a pumpálás sem vezet sikerre, jöhet a spirál. Már amennyiben nem valamilyen tárgy esett a WC lefolyóban. Ebben az esetben ne nagyon próbálkozzunk magunk kihalászni, mindenképpen hívjunk szakembert. WC duguláselhárítása

Sürgősségi duguláselhárítás

Persze nem csak ebben az esetben hívhat hozzáértőt. Akkor is nyugodtan szóljon duguláselhárító szakembernek, ha a házi módszerekkel nem szívesen bajlódna, esetleg nincs ideje kísérletezni. Duguláselhárító gyorsszolgálat

Amennyiben Budapesten, Pest megyében keres duguláselhárítással foglalkozó szakembert, hívjon minket. Akár hétvégén is.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052


Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

WC pumpa
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-29 08:20:25