logó Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás gyorsan, olcsón Budapesten.

Csőtörés, dugulás elhárítás


Vízvezeték szerelés, csőtörés, dugulás elhárítás

Gondolkodjon előre!

A vízvezeték és a lefolyó két olyan csőrendszer a lakásban, a családi házban, ami szinte az összes helyiséget behálózza. Alapestben persze láthatatlan módon. És ez a lényeg. Ha ugyanis a víznek vagy a szennyvíznek látható jelei vannak, akkor nem tanácsos sokáig várni a vízvezeték szerelő riasztásával. Igen, jól látja, riasztást olvasott, ugyanis a szivárgó víz – akár hasznos vízről, akár szennyvízről beszélünk – pillanatok alatt hatalmas károkat képes okozni. Jobb tehát riasztani a vízvezeték szerelőt, mintsem azzal húzni az időt, hogy megkeressük a hiba forrását.

Az első és legfontosabb teendő, mielőtt hívnánk a vízvezeték szerelőt, elzárni a főelzáró csapot a vízóra mellett

Ha a hasznos víz szivárgását tapasztaljuk – mondjuk a falon -, a vízvezeték szerelő riasztása előtt azért van még egy fontos teendő: el kell zárni a főcsapot vagy az adott hely vízellátásáért felelős mellékcsapot. Vízvezeték szerelés

A főelzárót a vízórás laskásokban rendszerint a vízóra környékén, helyileg a vízóra előtt kell keresni. Ma már igen ritka az olyan lakás, ahol nincs beépítve önálló vízóra. Ott a szomszédos lakásokkal közös elzárót kell felkutatni, és ott megszüntetni a víz utánpótlását. Mert ez a lényeg. Ha nincs utánpótlása a víznek, akkor arra az időre legalább megszüntethetjük a szivárgást, az elázást, amíg megérkezik a szakember, aki aztán hozzáfog a probléma megoldásához.

Azokban az ingatlanokban, ahol szakaszolták a vízvezetéket, elég, ha a szivárgás helyéhez legközelebbi elzárónál akadályozzuk meg a víz további áramlását a vezetékben. Ha csőrepedés, csőtörés miatt szivárog a víz a falból, az mindenképpen a vezeték hibájára utal, amit csak tetéz, ha nagy nyomás alatt van a rendszer. Ezt tehát a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni.

A víz elzárásának persze az lesz a következménye, hogy ettől kezdve nem lehet mosogatni, mosni, fürödni vagy kezet mosni, de az legyen a legnagyobb gond. Mellékelzárókkal szakaszolt lakásokban még ettől sem kell feltétlenül tartani, hiszen a vízóra és az elzáró közötti vezetékrészen lévő szerelvények üzemképesek lesznek.

Ugyanígy érdemes eljárni, tehát vízelzárással megakadályozni a nagyobb bajt, ha dugulás miatt nem távozik a víz a lefolyóban. Ha nem kap víz utánpótlást a WC, a mosogató, a kád vagy a mosdó, akkor elejét vehetjük annak, hogy kifolyjon a szennyvíz ezekből a berendezésekből.

Szakemberek azt is tanácsolják, hogy a vízvezeték szerelő megérkezéséig kapcsoljuk ki az áramot is. Erre persze sokan visszakérdeznek: Minek? Azon egyszerű oknál fogva, hogy a falban szivárgó víz villanyvezetéket is érinthet, tehát rövidzárlatot vagy súlyosabb esetben akár áramütést is előidézhet. Biztos, ami biztos, hallgassunk a szakemberekre, tehát áramtalanítsuk is a lakást vagy a családi házat, ha csőrepedést vagy dugulást észlelünk.

A csöpögésből könnyen lehet folyás, aminek aztán nehéz lesz gátat szabni. Ne várjon addig! Főleg akkor ne, ha több napra elutazik

Az óvintézkedések tehát rendkívül fontosak, ha el akarjuk kerülni a nagyobb bajt. De legalább ennyire fontos, hogy figyeljünk az árulkodó jelekre, mielőtt elárasztaná a lakásunkat a víz vagy a szennyvíz.

Mik ezek az árulkodó jelek?

Például csöpög valamelyik csap. Ezt sokan elintézik egy legyintéssel, hiszen mi baj lehet abból, ha elcsöpög néhány csepp víz. Hát először is: abból a néhány cseppből napi szinten összejöhet akár 30-50 liter is, amit ugye nem hasznosítunk, viszont a fogyasztás elszámolásánál rajta lesz a számlánkon. Előfordulhat, hogy havonta akár több köbméterrel is megnőhet a vízfogyasztás, pedig csak csöpögött a csap.

Másodszor: a csöpögésből könnyen lehet folyás. Rendszerint akkor, ha nem vagyunk otthon. Mert a csöpögés mindenképpen a csap vagy a tömítések hibájára utal, ami egy idő után súlyosbodhat. Ugye nem akarja, hogy egy elúszott fürdőszoba látványa fogadja, amikor hazatér a nyaralásból…

A csöpögő csapot tehát mielőbb meg kell javítani, illetve ki kell cserélni. Ez is a dolga a vízvezeték szerelőnek, aki ráadásul a legkorszerűbb csaptelepek közül fog ajánlani, amik sokkal kényelmesebbek és megbízhatóbbak, mint a régiek. Mosogatógép bekötés

Árulkodó jel lehet, ha a tartályból folyamatosan csordogál a víz a WC-csészébe, illetve ha öblítéskor nem távozik a szennyvíz a megszokott sebességgel, hanem inkább csak elszivárog. Az előbbi azt vetíti előre, hogy hamarosan komolyabb gondok lehetnek a WC-tartállyal, míg az utóbbi a lefolyóban keletkezett dugulásra utal. Ahogy az is, ha szintén a kelleténél vagy a megszokottnál hosszabb idő alatt távozik az elhasznált víz a mosogatóból, a mosdóból vagy a kádból. Mert dugulás bárhoz előfordulhat, ahol a szennyvíz távozik.

Ha tehát ilyen árulkodó jeleket tapasztal, ne legyintsen! Mielőbb hívja a vízvezeték szerelőt! Ilyenkor még nincs szó riasztásról, de ha késlekedik, nem csak a vízszámlája lesz a kelleténél magasabb, hanem tényleg SOS kell vízvezeték szerelő után néznie.

A víznyomás az aprónak tekinthető hibát szinte az egyik pillanatról a másikra igen komoly problémává dagaszthatja

Érdemes tehát mindenkinek tudatosítania, hogy a víznyomás az aprónak tekinthető, javítás szempontjából halasztható hibát szinte az egyik pillanatról a másikra igen komoly problémává dagaszthatja, ha azt nem vesszük elég komolyan. Ha egy koros, húsz-harminc éves rozsdás vezetéket nem cserélnek ki időben, annak könnyen lehet a következménye egy elázott fürdőszoba és egy feleslegesen magas vízszámla. Geberit WC tartály javítás

Vagy gondoljunk arra, hogy az elhanyagolt csaptelepek nem csupán a rendeltetésszerű használatot nehezítik meg, hanem ugyancsak előidézhetik az elázást. Holott a vízvezeték szerelő ezt a problémát könnyedén megoldja. Egy csaptelep cseréjének a költsége szinte össze se hasonlítható azzal, ha egy elázott fürdőszobát, nem beszélve arról, ha egy egész lakást kell újra rendbe tenni.
Csőtörés javítás

A csőtörés, a csőszivárgás kialakulásának persze a fentieken kívül még igen sokféle oka lehet. Előfordulhat, hogy a rendszer kialakításakor silány alkatrészeket építettek be. Az akkori hibás préselés, rossz kalibrálás, az azóta megkopott a tömítés mind-mind okozhatja a csőtörést, enyhébb esetben a vízszivárgást. Szakemberek gyakran találkoznak olyan csővezetékkel is, ahol a kiépítéskor nem volt megfelelő a méretre vágás, aminek következtében az elemek nem pontosan illeszkedtek egymáshoz. Az idő múlásával ez a hiba is komoly problémák forrása lehet.

A csöpögő csapok, a folydogáló WC-tartályok javítása egyszerű és nem is költséges munkafolyamat. Ha erre áldozunk – és tegyük hozzá: időben reagálunk a problémára -, nem kell attól tartanunk, hogy nagyobb baj éri a lakásunkat.

Komolyabb beavatkozásokra is szükség lehet, de a mi vízvezeték szerelőink ezeket is elvégzik

Az ilyen, kisebb javítások mellett persze előfordulhat, hogy komolyabb beavatkozásra is szükség lesz ahhoz, hogy elkerüljük a be- vagy elázást. Mutatjuk, mi jöhet számításba:
  • Vízvezetékek teljes körű cseréje, ha teljesen elhasználódott a rendszer
  • Vízvezeték felújítása és kiépítése, ha a régi megbízhatatlanul működik
  • Csőtörések elhárítása, kijavítása, amennyiben szakaszolva megoldható a probléma
  • Lefolyó vezetékek teljes körű cseréje, ha nem lehet már használni a régit
  • WC-tartályok cseréje, szerelése akár úgy is, hogy öblítő szelepes változatot választunk
  • Csaptelepek cserélése az egész lakásban, ha megbízható, esztétikus változatokat szeretne
  • Pincei vízvezeték, lefolyó kiépítése, amennyiben az ügyfél ezt szeretné
  • Vízvezeték fagymentesítése, nehogy a tél kellős közepén keletkezzen a baj
Ha megbízható vízvezeték szerelőt keres, forduljon hozzánk bizalommal! (Gebe László +36 30 949 2052) Gondolkodjon előre, figyeljen az árulkodó jelekre, és hívjon minket időben, amikor még nem nagy a baj!

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a vízrendszerek és készülékek vízkőtelenítését és duguláselhárítását.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Csőtörés javítás
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-21 16:14:51